Hamur işleri, dondurmalar ve tatlılarda kullanılan meyve çiğ olarak da tüketilir. Ayrıca hamur işleri ve salatalarda da kullanılır. Reçel, marmelat, şurup, şerbet ve alkollü içeceklerin yapımında da kullanılan Trabzon hurması faydaları nelerdir? İdrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar. Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Mide bulantısı ve kusmaya karşı da kullanılabilir.Trabzon hurması ağacı gövde kabuğu kanamayı durdurucu etki yapar.
Ayrıca bu şifalı meyve, çok çeşitli vitaminler ile vücudun vitamin ihtiyacını karşılar. İçerdiği vitaminler sayesinde hastalıkların önlenmesine yardım eder. Ateş düşürmeye yardım eder. Yüksek ateşten korunmak için tüketilebilir.Çocukluğumuzda domates sanıp saldırdığımız, kekremsi tadını alınca yüzümüzü buruşturduğumuz Trabzon hurmasının şimdi tam mevsimi. Olgunlaşınca tadından yenmeyen meyvenin farkı, sadece görüntüsü ve lezzeti değil. Kanserden diş sağlığına, cilt güzelliğinden metabolizmayı dengelemeye kadar vücuda sayısız yararı var ve birçok hastalığın doğal şifa kaynağıdır.
* A vitamini ve karbonhidratlarca çok zengindir. Kalp-damar ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelir.
* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.
* Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliği vardır.
* Kansızlıkta ve A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılır.
* Trabzon hurması devamlı yenildiğinde ishal gidericidir.
* İştah açar, iştahsızlık, gastrit ve mide ile ilgili hastalıklarda fayda sağlar.
* Bağırsak iltihaplarının tedavisinde fayda sağlar.
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılarak saç ve yüz yıkanırsa cilt ve saç güzelleşmektedir.
* Antioksidanlardan zengin olması sebebiyle kanserden korunmak için önemli bir yeri vardır.
* Safranın hararetini teskin eder.
* Genel olarak Trabzon hurması zayıflığın giderilmesine, kansızlığa, vitamin eksikliğine iyi gelmektedir.
* Bu meyve yenmeye devam edilirse ishali kesmekte, iştahı açmakta, mideyi kuvvetlendirmekte, bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.
* Trabzon hurmasının yaprakları kaynatılıp sık sık saçlar yıkanırsa saçlara iyi gelir ve sık sık yüzler yıkanırsa cildi güzelleştirmektedir.
* Tanen yönünden de zengin olduğundan, damar büzücüdür. Bu niteliğiyle diyarenin iyileştirilmesinde etkili olur. Söz konusu etkisinden yararlanılması için bolca yenmesi tavsiye olunmaktadır.
* Zengin beta karoten ve A vitamini içeriği ile cilt başta olmak üzere dokuların bakım ve onarımı, yeni hücrelerin oluşumu ve gelişmesi için önemlidir.
* Bağışıklık sistemi için önemli olan C vitamini, metabolizmayı destekleyen, büyüme ve gelişmede rol alan, sinir ve sindirim sistemlerinin çalışmasını sağlayan B vitaminleri, az miktarda bulunsa da anemiyi (kansızlık) önleyen demir, hayati önemi olan kas kasılması ve sinir akımında görevli potasyum, diş-kemik sağlığında etkili kalsiyum ve fosfor içeriği ile yeterli ve dengeli beslenmeyi desteklemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder