meyvedmeyvedunyasi
AŞERME,
Hamileliği özel yapan durumların ilk sırasında, aşerme gelir. Kışın ortasında erik, yazın ortasında portakal aşermek gibi zorlayıcı istekler, anne ve baba adaylarını şaşkınlığa sokabilir. Bütün bunların dışında aşerilen ve pek de aşina olunmayan durumlar da, hamilelik sırasında söz konusudur. Mesela, toz kokusunu içine çekmeyi istemek veya buz yemek aşırı bir şekilde arzulamak gibi. Bu şaşırtıcı vakaların mantıklı bir açıklaması elbette ki var. Hamile kadınların yaklaşık % 85 inin yaşadığı bir olay olan aşerme ile ilgili, merak edilen bütün soruların cevaplarını hamile annelerimiz için araştırdık.
Yapılan bir takım araştırmalar doğrultusunda, aşermenin insan bedeninin içinde mucizevi bir şekilde gelişmekte olan bebeği, oluşabilecek tehlikelerden korumak için bir güç olduğunu, ve cenini besinlerde bulunan tabii toksinlerden koruduğu öne sürülmüştür. Yapılan tespit ve iddialara göre, aşerme ile hamileliğin riskli evrelerinde, bir takım besinleri tüketmekten kaçınan bir anne adayının, sağlıklı bir bebek dünyaya getirme ihtimali oldukça yükselmekteydi.Doğum ile beraber meydana gelen bir takım sakatlıklar, günümüz içerisinde de ciddi bir yer tutmaktadır. Doğuştan gelen ve hamilelik süresince meydana gelen bu sakatlıkların, bir bölümünün genetik nedenleri bilindiği halde, en az üçte ikisinin nedenleri hala bilinmemektedir. Uzmanlara göre bunun nedeni, hamilelik esnasında bilinçsizce ve ölçüsüzce tüketilen besinler ile, aşerme durumu göstermeyen kadınların, rastgele tükettikleri yiyecekler.
1 ) Neden aşeririz?
Aşerme; zamanı belli olmayan, kolay kolay akla gelmeyen gıdaları, fazlası ile yemek isteği anlamına gelmektedir. Aşerme durumu, hamileliğin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Hamile olan kadınların ortalama % 85’inin hamilelik döneminde, en az bir gıdaya karşı, çok fazla yeme isteği olmuştur. Bu gıdaların sınıflandırılması çok ta mümkün değildir. Çünkü hamile bir kadının, çok farklı şeyleri canı çekebilir. Peynire sarılan turşu, kaşık kaşık yenen sos ya da pirzolanın yağları, bunların arasında sayılabilir. Tatlı, tuzlu, baharatlı ya da ekşi besinler, hamile annelerin en çok yemek istediği tatlardır.
Hamile bayanların, hamilelik dönemi içerisinde yaşadığı aşırı hormonal farklılıklar, bu tat ve koku üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği ifade edilmektedir. Bu hormonal farklılaşmanın etkisi, aynı şekilde menopoz dönemi içerisinde de yaşanan iştah artışı ya da tam tersine azalışını da açıklamaktadır. Fakat bir takım uzmanlar, bu duruma şüphe ile yaklaşıyor. Çünkü hamilelik, her kadın vücudunda birbirine benzeyen farklılıklar yaptığı halde, aşerme olayı kişiden kişiye değişmekte bir vakadır. Bu sebepten dolayı da, aşermenin asıl sebebi, henüz net olarak bilinememektedir. Yani en azından kesinleşmiş bir ispatı mevcut değildir.
Genellikle aşerilen şeylere bakıldığı zaman; yapılmış olan bir araştırma sonucunda, hamile anneler yaklaşık % 40’ının tatlı bir besinler, % 33’ünün ise tuzlu besinler aşerdiği görülmüştür. Baharatlı olan yiyecekleri arzu edenlerin oranı da % 17 oranlarında.
2 ) Besin dışındaki şeyler de aşerilebilir mi?
Aşerme durumu, erken hamilelikte normal bir bulgu olarak kabul edilir. Fakat ileri durumlarda yiyecek aşermenin haricinde, başka maddelerin de aşerilmesi söz konusu olabilmektedir. Bu maddeler genellikle kiremit tozu, kil, toprak, sigara külü gibi maddelerdir. Bazı durumlarda ise, aşırı oranda tuz, limon tuzu, buz parçaları, un, nişasta, kabartma tozu gibi gıda maddeleri de aşerilen maddeler arasında sayılabiliniyor. Herhangi bir yiyeceği, çok fazla yeme ihtiyacı duyuyorsanız veya gıda maddesi olmayan herhangi bir şeyi yemek isteği hissediyorsanız, bu durumu doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. Aşerme, bazı durumlarda kansızlık veya beslenme bozukluğunun habercisi de olabilmektedir (toprak, kil yeme durumunda görüldüğü gibi)
3 ) Aşerme ne zaman başlar?
Aşermenin genellikle hamileliğin il 3 aylık döneminde gerçekleşmektedir. 3 aylık süreç dışında devam eden aşermelerde, psikolojik nedenlerden kaynaklanabileceğini söylenmektedir. Aşermeyi anne vücudunun sinyalleri ve isteği şeklinde değerlendirerek, karşılamaya çalışmamız gerekmektedir. Eğer bir şeyi aşeriyorsanız, onu muhakkak yemeniz gerekir. Bulamadığınız durumlarda, ona benzeyen bir yiyecek tüketilmelidir. Mesela, canınız dondurma istediyse ve bulamıyorsanız, dondurma yerine sütlü bir tatlı ya da dolapta soğutulmuş bir çikolata yiyebilirsiniz.
4 )Gariplikler zamanı
Aşermenin sebeplerini açıklamak için, her insan bir şey söylüyor: ‘Vücut ihtiyaç hissettiği şeyi ister, zararlıyı istemez’ gibi… Fakat sigarayı ağzına bile sürmeyen birinin, hamilelik döneminde sigarayı çok ısrarlı bir şekilde arzulaması, bu teoriyi açıklayamamaktadır. Bir takım gıdalara karşı aşermenin olması durumunu, mantıklı bir şekilde açıklayabiliriz. Ancak sigara izmariti, temizlik maddeleri, toprak gibi yenmeyen garip maddeleri yeme arzusu görülüyor ise, bu demir eksikliği, kansızlık, beslenme bozukluğunun habercisi olabilir.
5 )Sesler, Kokular, hatta görüntüler bile tiksinti yaratabilir
Bir çok zaman, hamilelikte meydana gelen bulantı ve kusmalar veya yeterince yiyememe halinde de aşerme tabiri kullanılır. Bazı durumlarda bir renkten bile bulantı hissetme, bir kişinin sesinden nefret duyma, bir TV reklamından meydana gelen mide bulantısı, herhangi birinin kokusunu alınca kusma durumları gibi aşermenin altında toplanabilecek, akla ve hayale sığmayacak değişik istekler, olağan dışı hisler olabilmektedir.
Bazı hamile bir anne adayları, sudan sebepten durumlarda bile, büyük travma dönemi geçirirler. Hamileliğin ilk 3 ayı, anne adayının duygu zamanlarında en çok kararsız kaldığı dönemdir. Bu dönem içerisinde anne adayı ciddi anlamda alıngan, kırılgan, sinirli ve agresif olabilmektedir. Bir dakikası bir dakikasını tutmaz. Hatta tamamen kendine içine kapanarak, kendi kendine kalmayı istediği bir ruh haline bile girebilirler. Bazı zamanlarda en sevdiği insanları dahi görmek, onlarla sohbet etmek istemeyebilir. Bir çok zaman da, hissedilen bu duygularının geçici değil, gerçek hissettiği duygular olduğuna inanabilir. Şayet, anne adayının eşi ve yakınları, bu döneme ait olan özellikleri bilemeyerek anne adayına alınganlık gösterip kırılıp karşılık verirler ise, işin boyutu çok farklı yönlere kayabilir.
Aşerme durumu, hamile olan kadının kararsız duygu hallerinin bir sonucu da olabilmektedir. Bu sebepten dolayı, çok fazla aşermeleri olan anne adaylarının, ciddi psikolojik yardıma ihtiyaçları vardır.
6 ) Ne yapmalı?
Sağlıklı olduğu müddetçe, aşerilen gıdaların yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Aşermeler, rutin olarak aynı gıdalar ile beslenmenize sebep oluyorsa, tekdüze bir beslenme programına doğru gitmiş olursunuz. Bu tekdüzelik durumda, sizi ihtiyacınız olan gıdalardan yoksun bırakabilir. Mesela; canınız erik aşerdi için her gün yalnızca erik ile beslenmek; protein, yağ, mineral ve vitamin bakımından yetersiz besleneceğiniz anlamına gelir.
Erik aşerdiyseniz, o günkü meyve hakkınızı erik olacak şekilde tüketip, diğer yemek öğünlerinizi ihmal etmediğiniz sürece, doğruyu yapıyorsunuzdur. Aşerdiğiniz zaman, isteklerinizi sağlıklı yollar ile elde etmenin bir yolunu bulmalısınız. Bu konuyu doktorunuz ile beraber konuşursanız, ortak bir hedef oluşturmanız daha kolay olacaktır.
meyvedunyasi
www.erikmeyvedunyasi.com
#HAMİLE#aşerme#yeşil erik#kiraz#meyve#manav#ayva#şeftali#mandalina#kestane#erik#gebelik istanbul manav#organik meyve
meyvedunyasi
4 mevsim hep taze,hep dalından meyveler. mevsimleri takip ediyoruz.topluyor,tap taze kapınıza getiriyoruz. www.erikmeyvedunyasi.com. da takip ediniz. HAMİLE AŞEREN MEYVELERİ SATICISI
22 Mayıs 2016 Pazar
Hamilelikte Aşerme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder